Böcker

Drömmen om St Andrews (2022)

Författarens sjunde kriminalroman, Drömmen om St Andrews. Senast gav Lindelöws ut Natten undrar vem jag är, 2017. Hans Nina och sundet nominerades till Årets kriminalroman av Svenska Deckarakademin. 2018 kom Fredrik Ekelund ut som transperson, något han berättar om i boken Q.

Efter fem år fortsätter Fredrik Ekelund sin krim-serie. Seriens huvudperson, Hjalmar Lindström, får i denna nya bok en ny kollega, Zara-Jonas Garabay, arbetsplatsens först anställda transperson. När Zara-Jonas träffar Hjalle så frågar Hjalle om just detta:

– Och vad är du då, om jag får fråga?
– Transvestit. Av latinets ”trans”, överskrida, och verbet ”vestire”, att klä sej. Det vill säga jag klär mig över gränsen. På engelska talar man om crossdresser.

Denna relation utvecklar sig till något spännande och överraskande ju länge historien framskrider. Det första fall som de tilldelas är ett mord på Skogens Golfklubb strax utanför Malmö. Mordet sker brutalt på 17:de green, just med hjälp av en golfklubba.

Läppstifterska (2020)

du är hon, hon
är du,
säjer hon, säjer du

”Läppstifterskas” dikter är skärvor ur verkliga livet. I centrum står författarens nyupptäckta transidentitet. Erfarenheten av att plötsligt vara en annan, av att vara två. Fredrik Ekelund söker tecken i sitt forna liv. Fanns en dubbelhet där om han bara tittat noggrannare? Och nu, i efterhand, ser han också att det kanske funnits andra runt omkring som delat denna erfarenhet med honom. Men som aldrig vågat prata om det.

”Läppstifterska” är Ekelunds första diktsamling sedan 1995.

Q (2018)

En medelålders man upptäcker sin transidentitet och hamnar i en kris som leder till ett helt nytt liv. Köpenhamn blir frihetens ort, där nya vägar prövas och nya bekantskaper väntar. Men det är en kluven tillvaro. I Malmö finns skammen och sorgen, och snart är det gamla livet omöjligt att upprätthålla.

I Q undersöker Fredrik Ekelund transpersoners verklighet: Vad innebär det att vara man, att vara kvinna eller att uppleva sig vara både och? Q är ett skoningslöst existentiellt drama om livets svåraste val.

Natten undrar vem jag är (2017)

Fredrik Ekelund nominerades av Svenska Deckarakademin, för Nina och sundet 1999, till årets bästa kriminalroman. Natten undrar vem jag är är sjätte romanen med Hjalmar Lindström och Monica Gren från Länskrim i Malmö. De har god insyn i Malmös undre värld.

Omar Ibn Khaled driver Aladdins Livs i ett villakvarter nära Kroksbäck och har tvillingsönerna Samir, som har lätt för sig i skolan, och Abdullah, som är med i ett kriminellt gäng. Omar skriver dagbok i sin närbutik och älskar sin hustru Fatimah över allt annat.

Gymnasieläraren Tomas Jonzon, som bor i villakvarteret, berättar för sin terapeut att han vill döda. Han vill förstå varför och nagelfar sitt liv, även längre tillbaka i tiden. Hjälper det honom nu att han växte upp med två föräldrar, även de lärare, som han älskar och med vilka söndagsmiddagarna under hans ungdom utvecklades till rena lektioner i humanism? Hjalmar Lindström, erfaren polis på Länskrim i Malmö, och hans kollega, och kvinna, Monica Gren, påbörjar utredningen om det brutala överfallet.

Hemma – Borta (2014)

Karl-Ove Knausgård sitter hemma i Skåne med fru, fyra små barn och hund. Han ser fotbollsmatcherna på teve och somnar framför apparaten. Han gillar 0–0-matcher, cigaretter, kaffe och Argentina.

Fredrik Ekelund är borta, på plats i Brasilien. Där spelar han fotboll på stranden och tittar på matcherna tillsammans med folk på stan. Fredrik älskar matcher som slutar 4–3 och lag som spelar vacker fotboll. Han gillar caipirinha och Brasilien.

Hemma–Borta är en bok om fotboll utöver det vanliga.Författarna använder VM i Brasilien som en utgångspunkt för reflexioner kring liv och död, konst och politik, klass och litteratur – och vad det innebär att vara hemma i en globaliserad värld. Brevväxlingen öppnar nya rum, ger oss berättelser från två skapande författarliv i vilka vi kommer under huden på båda samtidigt som breven ger en inblick i författarnas förhållande till samtiden, fotbollens plats i deras egna liv och spelets betydelse för mänsklig samvaro samtidigt som de ställer frågan: Är VM 2014 helt enkelt det bästa som någonsin har spelats?

Som om vi aldrig hade gått här (2013)

Det är en tid då personen och själen på allvar ska formas. Sextiotalet slår över i sjuttiotal, politiken blir vardag, på S:t Petri läroverk ockuperar några långa, rödhåriga och smala treor aulan och hänger ut ett gigantiskt porträtt på Ho Chi Minh på framsidan av den väldiga stenfasaden så att den kände vietnamesens skägg nästan döljer mottot över ingången till skolan, Varen svenske!

Freddan får en nära vän, Anders, som blir hans stigfinnare i litteraturen, och han hittar Hjalmar Söderberg, Jens Peter Jacobsen, Hermann Hesse, André Gide. Allt stöps om. Han ser på sin familj med ny blick, och han ser de sprickor som snart ska bryta den itu. Han ser hur fadern går alltmer ur takt med tiden och hur modern nyfiket försöker springa ikapp den.Men allt är inte nytt. Den gamla slitsamma ångesten är kvar. Och den kan fortfarande slå ut med full styrka.

Som om vi aldrig hade gått här är en fortsättning på Fredrik Ekelunds självbiografiska berättelse fadevår, tack för ljuset, en innerlig och klarsynt utvecklingsroman i jagform.

Joggarna (2012)

En ung man hittas mördad ute på en våtmark i närheten av brofästet i Malmö. Monica Gren vid Länskriminalen i Malmö får hand om fallet och det visar sig att den mördade är känd inom homosexuella kretsar i Malmö och Köpenhamn och det är när utredningen fokuserar på den mördades sexuella identitet som den börjar röra på sig.

Joggarna är Fredrik Ekelunds femte kriminalroman med Monica Gren och Hjalmar Lindström, det är en spännande roman om skulden som förgörande kraft och om blind, plötslig förälskelse men också, som så ofta hos Ekelund, en roman om det nya, moderna Malmö med dess obändiga framtidstro, utmaningar och sociala spänningar.

 

Fadevår, tack för ljuset! (2010)

Nu väcks allt till liv igen. Nu väcker jag allt till liv trots att spåren av oss är borta, föräldrarna, kioskerna, macken, de hundratals barnen som myllrade omkring i sextiotalsfresken. Ingen av oss från då bor kvar i radhusmattorna där vi bodde – eller? Minns man oss idag i dessa hus som så försynt vittnade om stadens och Sveriges optimism? Finns barn där nu som upplever samma ljus, samma känsla av ljus och löfte som jag – vi? – gjorde då? Fåfäng dröm: jag vill att vi samlas här, där, på Rundan, och återupprättar oss, alla, vad blev det av våra liv, våra drömmar, infriades alla löften som fanns i luften vi andades? Kan inte föräldrarna återuppväckas och komma dit de också… Eller? Fadevår, låt allting leva i evighet, amen.

Läs mer »

M/S Tiden (2008)

En sommarkväll strålar de samman på författarens balkong, de som på 70-talet jobbade tillsammans i Malmö hamn. De äter av Kockens vällagade gryta, dricker gott och samtalen börjar flöda. Allt ska avhandlas: andra arbetskamraters livsöden, containertrafiken, alkohålet, Rosengård, hamnarbetarstrejken, den unge Marx, språkets underbara möjligheter… Och från sidan kommer arbetarförfattaren Gösta Larssons liv och författarskap in i bilden som ytterligare en viktig pusselbit. Replikerna flyger och samtalen kränger vildsint, men efter hand formar de sig till ingenting mindre än hela arbetarstaden Malmös historia, och till sist ställs den klassiska frågan: Vad kan vi göra?

Fredrik Ekelund debuterade 1984 med Stuv Malmö kom! och här vänder han tillbaka till hamnen med en stor roman som också är en lovsång till berättandet och en läsfest av ovanligt slag.

Ett utdrag ur boken finns att läsa här.

Casal Ventoso (2005)

En affärsman som inte är känd för att alltid hålla sig inom lagens råmärken hittas brutalt yxmördad. Och mer än så: i ena ögat är en spruta djupt instucken. Hjalmar Lindström på Länskriminalen i Malmö får hand om fallet tillsammans med Monica Gren, och snart börjar han få brev från någon som kallar sig H. Denne har kusligt väl reda på händelser från Hjalles ungdom och uttalar förtäckta hot mot hans barn. Under ligger ett vitt hat mot polisen som låter hundratals ungdomar gå under i knarkträsket bara i Malmö med omnejd. Spåren leder så småningom bland annat till Casal Ventoso, en stadsdel i Lissabon, där ungdomar sitter och injicerar öppet utan att någon ingriper.

Läs mer »

Blueberry Hill (2004)

Ute på det område där Kockums varv låg har några hemlösa män funnit en bostad i två övergivna magasinsbyggnader – inte långt från de nya eleganta bostadshus som just uppförts. Någon har hittat blåbär där och platsen går därför i folkmun under namnet Blueberry Hill. En natt brinner det i en av byggnaderna och en man som kallas Spanien dör. Kriminalinspektörerna Hjalmar Lindströms och Monica Grens förhör ger vid handen att några ungdomar kan ha varit på platsen i en gammal Volvo. Någon tycker sig ha hört rasistiska tillmälen.

Blueberry Hill är en spännande historia om ett brott och om den nynazism som under senare år blivit alltmer synlig. Det är en berättelse om ett Malmö i förvandling och därmed också en roman om det nya svenska samhälle som vi idag försöker orientera oss i.

Pojken i eken (2003)

Hösten 1999 och Malmö står inför stora utmaningar: bro till Köpenhamn, ny högskola, eleganta bostadskvarter där Kockums en gång legat. Ironiskt nog sladdar Malmö FF i allsvenskan, det är risk att de ska åka ur. I detta Malmö där nytt bryts mot gammalt hittas den unga Yassemin Said en höstmorgon död i Pildammsparken. Hon har palestinsk bakgrund och har av allt att döma utsatts för ett hedersmord. Hjalmar Lindström på Länskriminalen och polisaspiranten Monica Gren kopplas in på fallet, men de har svårt att komma någon vart. Två av Yassemins kusiner häktas, men misstankarna går också i riktning mot hennes pojkvän Dragan. Det uppdagas dessutom att en före detta pojkvän till henne, Niclas Hjälm, har befunnit sig nära mordplatsen natten då hon berövades livet. Men hur ligger det egentligen till?

Sambafotboll (2002)

I Brasilien är fotboll inte bara en sport. Fotboll är en konst, en religion och innebär drömmen om ett bättre liv. Till en början var den ett rent överklassnöje men när ungdomarna från Rios och São Paulos slumkvarter släpptes in exploderade fotbollsintresset i landet. Den oefterhärmliga spelstil som döptes till ”sambafotboll” växte fram och gjorde landet till världens främsta fotbollsnation.

Fredrik Ekelund beskriver inte bara den brasilianska fotbollshistorien och samhället kring den, han porträtterar även de bästa spelarna – från de tidiga stjärnorna Friedenreich och Leonidas till vår tids Ronaldinho och Neymar. Och naturligtvis de två största legendarerna: Pelé, den alltigenom lyckade och framgångsrike, och hans motsats Garrincha, ”folkets glädje”, som tog fotbollen på lek och gick under när leken tog slut.

Läs mer »

Torget (2001)

I Torget skildrar Fredrik Ekelund livet på och kring ett torg i Malmö. I etthundrasextiosex korta stycken låter han på ett mycket konstfärdigt vis en kör av individuella röster komma till tals – nästan samtidigt. Vi möter invandraren som driver tobaksaffär men hellre skriver poesi; kvinnan som ser så tråkig ut i glasögon och grön kappa; mannen som förälskar sig 6-8 gånger om dagen; den refuserade poeten som bestämt sig för att skriva om varje dags väder; den ärevördige onanisten; mannen som retar sig på allt; den förtvivlade språkvårdaren i grå keps; knarkaren som just peggat upp golfbollen mitt på torget och som snart kommer att svinga sin klubba och kanske träffa en banktjänsteman, en uteliggare, en kassörska, ett fyllo, en läkare eller någon annan alldeles vanlig eller ovanlig människa rakt i nyllet.

Läs mer »

Nina och sundet (1999)

Till sist kliver hon av motorcykeln och går fram till stupet. Hon tar fram en pennkniv, ser ut över ravinen, sedan skär hon sig i vänsterhanden, ett långt snitt så att blodet snabbt färgar hela handflatan. Du ska göra det. Det är nu det börjar.

Nina har fått se sin mor krossas och i hela sitt unga liv har hon befunnit sig i underläge. Nu slår hon tillbaka, med Ulrike Meinhof som förebild. Hon har en personlig hämnd att utkräva, men det är mer än så Snart står polisen inför en rad mordfall där det privata och det politiska oupplösligt tycks glida in i varandra.

Jag vill ha hela världen! (1996)

Han vill allt, Daniel Lagerhjelm, och visionen är storslagen: hans akademiska insats, språkforskningen och avhandlingen ska bli banbrytande. Och på fotbollsplanen finns bara möjligheter. Likaså i kärleken. När han träffar Eva får han det bekräftat -han blir så passionerad och lycklig en man kan bli och livet leker överdådigt… Men karriären blir inte spikrak. När det börjar ta emot så går det raskt riktigt illa, på alla håll och kanter. Han faller från hög höjd, ur stånd att kunna bemästra situationen. Vägen tillbaka blir en resa genom en annan värld.

Augustprisjuryns motivering: Fredrik Ekelund har skrivit en bok som vågar och vill, en roman som underhåller och provocerar. Jag vill ha hela världen! är en överdådigt berättad pikareskroman om det samtida klassamhället, full av träffande detaljiakttagelser och exakt avlyssnade repliker. En berättelse som med förbluffande säkerhet rör sig mellan vitt skilda sociala miljöer och som visar hur ett okänt Sverige växer fram bland invandrare och flyktingar i storstadens ytterkant, ett samhälle med nya regler, nya språk och kanske också nytt hopp.

LIVS öppet (1995)

Dikter. Albert Bonniers förlag. Lägg till mer text här.

Taxi sju-två bland drömmare och dårar (1993)

”Ibland får jag en känsla av att jag är staden eller att den är en dröm i mej och att det är den som talar i mej när jag talar.”

Huvudpersonen i Fredrik Ekelunds andra roman är staden, ingen annan. Det är en berättelse om ett år i Malmö på åttiotalet. Om Henrik Selin som kör taxi sju-två och hans vilt och sorgset pratande kunder och kolleger. Om kumpanerna i huset på Jakob Nils Straede. Om droskägaren Münchhausen, konstnären och alkemisten Leonardo Hansson, gitarristen och pornografen Adde och andra fubbickar och och dofsingar. Om tvära kast mellan lust och allvar, fest och död, överdåd och förtvivlan. En oförutsebar och dråplig färd tillsammans med stadens verkliga drömmare och dårar.

Självgeografi (1991)

Dikter, Albert Bonniers förlag. Lägg in mer text här.

Fotbollskarnevalen (1990)

En bok om Fotbolls-VM i Italien 1990, tillsammans med Ulf Peter Hallberg, Östlings Bokförlag Symposion.

Stuv Malmö, kom! (1984)

Stuv Malmö, kom! är stuveribasarnas anrop via radion till stuverikontoret i Malmö hamn. En hamn i vilken Båtmössan, Läkerolögat, Salladsjesus och alla de andra stuvarna arbetar. Många av dem är ekvilibrister i sitt jobb men en del hotas också att dras ner i Alkohålet.

Till denna hamn kommer ”skolepågen” Hasse en sommardag i 70-talets början. Han tänker jobba några veckor men blir kvar i nästan sju år. På det ”Fria universitetet i Malmö hamn” får han erfarenheter som gör honom vuxen och han kommer så småningom fram till vad han vill göra med sitt liv.

Fredrik Ekelunds debutroman Stuv Malmö, kom! publicerades första gången 1984 och väckte stor uppmärksamhet. Det är en modern arbetarskildring fylld av solidaritet och dråplig humor.